Jak hodować zioła

Lato to dla wielu osób najpiękniejsza pora roku i latem bezwzględnie mamy duże możliwości. Możemy w głównej mierze spędzać więcej czasu na świeżym powietrzu i cieszyć się pięknem natury. Latem dni są gorące, a noce bardzo ciepłe i te warunki umożliwiają w głównej mierze możliwość uprawy wielu roślin, też tych pochodzących normalnie z klimatu tropikalnego.

Mimo iż dla wielu z takowych roślin polskie lato jest za krótkie, to przygotowując stosownie wcześniej rozsadę takich roślin możemy je z powodzeniem w polskich warunkach uprawiać. Kiedy natomiast nie mamy takiego doświadczenia lub nie mamy miejsca, żeby prowadzić taką zaawansowaną uprawę, możemy się ograniczyć do ziół. Nie trzeba mieć do nich ani pola, ani nawet ogródka. Na dobrą sprawę wystarczą doniczki i balkon lub taras, a wręcz kuchen ny parapet z południową wystawą i oczywiście trochę pielęgnacji. Bazylia w doniczce świetnie się w taki sposób udaje. Bazylia jest ciepłolubną rośliną ziołową, którą popularnie wykorzystuje się w wielu potrawach kuchni włoskiej, niemniej jednak dodana do specjałów kuchni polskiej również perfekcyjnie poprawia ich smak. Bazylia sprzedawana w opakowaniach w postaci suszu na prawdę bardzo często nie ma jednak już tego zapachu i smaku, to świeża bazylia, zatem każdy, kto preferuje korzystać z takich dobrodziejstw pachnącej i smacznej bazylii, może ją sam uprawiać. W uprawie również bardzo dobrze sprawdzi się kolendra w doniczce. Kolendra jest w pewnym sensie dość kontrowersyjną przyprawą, dlatego że niektórzy zupełnie inaczej odczuwają jej smak, niemniej jednak ten, kto kolendrę lubi, może ją z powodzeniem uprawiać i cieszyć się jej fantastycznym smakiem.
Zobacz także: melisa w doniczce.